Means Of Transport And Communications
All Questions and Answers
Standard One | Environmental Studies
__________________________________________________________________________
Q.1) Put The following means of transport in their proper group:
( train, aeroplane, boat, helicopter, car, spacecraft, yatch, cycle, ship )
By Land |
By Water |
By Air |
_______________________ |
__________________________ |
_________________________ |
_______________________ |
__________________________ |
_________________________ |
_______________________ |
__________________________ |
_________________________ |
Answers:- By Land:- train, car, cycle
By Water :- boat, yatch, ship
By Air :- aeroplane, helicopter,spacecraft
Q.2) Put a tickmark (✔️) against the animals that people ride :
1) elephant ⬜
2) dog ⬜
3) camel ⬜
4) horse ⬜
5) donkey ⬜
6) cat ⬜
Q.3) Match the following and write the answers from Group 'B' :
Group ‘A’ |
Answer |
Group ‘B’ |
1) e-mail |
------------------ |
a) newspaper |
2) To watch and hear |
------------------ |
b) telephone |
3) Printed information |
------------------ |
c) computer |
4) welfare news |
------------------ |
d) television |
5) To talk to a person at a distance |
------------------ |
e) letters |
Answers:- 1)- computer 2)- television 3)- newspaper 4)-letters 5)- telephone
Q.4) Answer the following questions:
1) Name any three means of transport .
Ans:- train, aeroplane, helicopter, bus, tempo etc.
2) Which is the fastest means of transport ?
Ans:- The aeroplane is the fastest means of transport.
3) What do people use to carry loads ?
Ans:- People use bullock carts, trucks, tempos, goods train etc to carry loads.
4) What do people in the villages use as a means of transport ?
Ans:- People in villages use bullock cart, horse as a means of transport.
5) What do people in the cities use as a means of transport ?
Ans:- People use cycles, motorcycles, cars, buses and autorikshaws
as a means of transport.
6) How are heavy loads transported ?
Ans:- Heavy loads are transported in goods Trains.
Q.5) Guess who am I ?:
1) I collect letters and deliver them to the people.Ans:- Postbox / Postman
2) You are able to speak your friend through me.
Ans:- Telephone / cell phone
3) You hear the news through me.
Ans:- Radio
4) I show you many programmes.
Ans:- Television / TV
5) People read me in the morning.
Ans:- Newspaper
Q.6) From the following list circle the things that you have:
Radio |
Bicycle |
Television |
Car |
Telephone |
Letter
box |
Cable
connection |
computer |
Q.7) Identify each picture given below and fill in the blanks with suitable words from the brackets :
1)

------------------------------
2)

---------------------------------
3)
--------------------------------
Tags:
Question answers